‘Met de juiste coaching kan iedereen in zijn dromen blijven geloven’Wim Ludeke - Stichting Inclusief Midden-Gelderland

'Met de juiste begeleiding is niets onmogelijk’

Een betere begeleiding bij de overgang van speciaal onderwijs naar werk, duurzame arbeidsrelaties en één loket voor ondernemers. Dat zijn enkele speerpunten van de Stichting Inclusief Midden-Gelderland, die de middelen heeft om inclusief ondernemers te ondersteunen. 'We staan niet zelf op de zeepkist, maar werken als stimulerende kracht achter de schermen mee'.

In het bestuur van de Stichting Inclusief Midden-Gelderland komen diverse expertises in inclusief ondernemen samen. 'Daardoor kunnen we onze voelsprieten maatschappij-breed uitsteken', zegt voorzitter Wim Ludeke, die zijn hele leven in het speciaal onderwijs heeft gewerkt. 'Ik heb me altijd druk gemaakt over de mogelijkheden van kinderen in het speciaal onderwijs. Vroeger kregen zij een diploma en dan lieten we hen los. Ik heb me als docent en directeur ingezet voor de begeleiding van leerlingen naar de arbeidsmarkt. Inmiddels krijgen deze leerlingen een relevante stageplek, is er goed contact met werkgevers en verzorgen scholen arbeidsbegeleiding'.

Zoektocht
Bestuurslid Bram Göring vult aan: 'Wim was mijn directeur en zag ons als gewone mensen die wat van het leven willen maken. Anderen benaderden ons vaak als kwetsbare groep die beschermd moest worden tegen de boze buitenwereld'. Bram werkt als consulent voor de gemeente Arnhem en begeleidt mensen die in de bijstand dreigen te belanden, naar een baan. 'Mijn eigen zoektocht naar een baan was niet eenvoudig: in mijn tijd was er nog geen begeleiding vanuit school. Ik heb weleens tijdens een bijeenkomst over participatie mijn cv omhooggehouden: 'Hier ben ik, een echte gehandicapte, en ik zoek werk'. Ik ben spastisch en gevoelig voor stress; mijn accu is daardoor sneller leeg.

'Je moet werkgevers en collega's goed uitleggen wat je nodig hebt, wat je kunt en waar je grenzen liggen', vertelt Bram. 'Ik ben begonnen met vrijwillgerswerk, een proefplaatsing en daarna loondispensatie. Op een gegeven moment heb ik aangegeven dat ik voor een regulier contract en loon wilde werken en daar was de gemeente het gelukkig mee eens'.

'Je moet werkgevers en collega's goed uitleggen wat je nodig hebt, wat je kunt en waar je grenzen liggen', vertelt Bram.

 

Coaching
Wim Ludeke: 'Het bieden van duurzaamheid aan inclusieve medewerkers is een belangrijk aandachtspunt. Met de juiste coaching kan iedereen in zijn dromen blijven geloven'. Bram onderstreept dit: 'Sinds mijn baan duurzaam is, zit ik veel beter in mijn vel. Ik doe ertoe, heb zelfvertrouwen, ben onderdeel van de maatschappij en bouw pensioen op. Dat heeft ook invloed op mijn gezondheid: ik doe minder vaak een beroep op ambulante begeleiding'.

Cookie-instellingen